Lappendag

Lappendag in Hoorn. Hier een begrip, maar als je niet uit de regio komt heb je werkelijk geen idee… Nee echt niet. Voor die mensen een korte uitleg: Lappendag is de afsluiting van de 10-daagse kermis in Hoorn (ook een verhaal apart…). Heel kort door de bocht:

Te lappe

Om 6:00 uur ’s ochtends gaan de vrouwen te lappe. Vroeger was dat de stoffenmarkt, tegenwoordig is het een mega uitverkoop bij alle kledingzaken en marktkramen in de binnenstad. Tegenwoordig is het minder spectaculair, maar nog steeds indrukwekkend voor nieuwkomers. Er zijn nog weining winkels die van voor tot achter gevuld zijn met koopjes waar Primark u tegen zegt, waar de verkoopsters op strategische plekken opgesteld staan op keukentrapjes om de stormloop van koopgekke vrouwen in goede banen te leiden en waar vrouwen schaamteloos midden in de winkel hun broek op de enkels laten vallen om kleding te passen (kledinghokjes zijn namelijk buiten gebruik).

Bier

De mannen verzamelen zich vanaf een uur of 7:00 op de Roode Steen en beginnen met een Lappenontbijt als bodem. Vervolgens gaan ze aan het bier, bier, bier, bier, bier, bier, colaatje, bier, bier, bier, bier, bier, bier, bier, bier, bier. Dan vliegen er opeens voetballen en biertrays door de lucht. Het publiek host steeds wilder mee op de live muziek. Er vloeit nog meer bier, bier, bier, bier. Het barpersoneel tilt nieuwe fusten over de hoofden van het publiek, want inmiddels kom je echt niet meer met een steekkar door het feestende publiek. Je kijkt je ogen uit. En bestelt nog maar een bier.

Drooglegging

Om 16:00 uur veegt de politie het plein leeg en wordt de binnenstad drooggelegd. De winkels zijn inmiddels al gesloten. In het verleden is het iets te vaak uit de hand gelopen door de alcoholconsumptie. De ene helft van de bezoekers zwalkt naar huis en valt in slaap. De andere helft verspreidt zich over verschillende thuisadressen om door te feesten. Om 20:00 uur mogen de cafés in de binnenstad weer open, maar dan lijken de meeste feestgangers het te hebben opgegeven.

De volgende dag is het rustig op alle werkvloeren in en rond Hoorn. En er is elk jaar een duidelijke piek in de ziekmeldingen.

Het bleek onmogelijk om Lappendag goed in beeld te brengen. We delen hier toch onze poging, speciaal voor de echte toerist die Hoorn beter kan vermijden op deze dag. En voor de nieuwe inwoner die Lappendag nog niet kent. Je kan maar beter voorbereid komen…