Denk om ‘t wuppie

Toen ik voor het eerst in de ‘Pompoenboet van Keut’ belandde zag ik overal tekstbordjes in het Westfries. Ik was nog niet verder gekomen met mijn woordenschat dan ‘boetje’,  toen de klusjesman vroeg of hij daar zijn gereedschap kon laten staan voor de volgende werkdag.

Wuppie, bloid, houpie…

Het Westfries is onbegrijpelijk voor een buitenstaander en daarom fascinerend. Wuppie, bloid, houpie… waar gáát het over?! Ik heb de meeste bordjes in de pompoenschuur toch aardig ontcijferd. En dat is maar goed ook. Anders was ik nog gestruikeld over ’t wuppie.

Pompoensuper

Los van de stoomcursus Westfries is de pompoenschuur en fantastisch uitje. Het is een supermarkt, of meer een hypermarché, met voornamelijk pompoenen: groot, klein, fles, halloween, eetbaar, sier, perfect, pomp-oen (de kromkommer onder de pompoen), oranje, groen, geel, meerkleurig, gevlekt, gestreept, egaal, ga zo maar door. Je kan ze kopen per stuk, per kilo, per doos. Ik gniffelde nog om de winkelwagens bij de ingang, maar al snel liep ik er zelf een vol te laden. Behalve pompoenen inslaan kun je er ook terecht voor andere groente, voor workshops pompoenen uithollen en selfies in de grappige displays met bijvoorbeeld een heksenketel.

(Trouwens, voor wie nu probeert op te zoeken waar Keut ligt: dat is dus Westfries voor Onderdijk)