Dag van de Stilte

“There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot.”

JOHN CAGE (1912-1992), Componist van 4’33 en schrijver van Silence

Op de Dag van de Stilte staan we stil bij stille plekjes in West-Friesland. want als toerist wil je niet alleen indrukken opdoen, maar ook tot rust komen. Dat doen we over het algemeen graag in de natuur.

De Provincie Noord-Holland heeft 39 stiltegebieden aangewezen, waarvan 6 in West-Friesland en 2 net er buiten die we hier mee pikken. Plekken waar je tot rust kan komen. Helemaal stil zal het er niet zijn, maar de geluiden die je hoort zijn vooral die van de natuur. En die van jezelf natuurlijk

Stilte gebieden in West-Friesland
  • Weidegebied Venhuizen en polder de Drieban: Rondom Venhuizen vind je weide en polder die veel vogels aantrekken. Vanaf de Omringdijk geniet je van zowel het land als het water. Lekker even op een bankje zitten en luisteren naar de wind en de vogels. Wel proberen het geluid van verkeer te negeren, want de auto’s, motoren en wielrenners die er rijden laten graag van zich horen… Dit grote gebied is het best bereikbaar op de fiets, eventueel wandelend. Als je met een motorvoertuig gaat, dan regel je natuurlijk een motor of cabrio en stop je onderweg af en toe.
  • Grootslag Oost tussen Andijk en Enkhuizen: een groot natuurgebied met veel vogels. En honden. Een prima plek om fietsend of wandelend te genieten van de ‘natuurlijke’  stilte’.  Zie ons filmpje van de Koopmanspolder.
  • Grootslag West ten noorden van Hoogkarspel: dit is een uitgestrekt gebied dat zich vooral leent om met een boot, kano of SUP board te verkennen.
  • De Weere tussen Opmeer en Medemblik kenmerkt zich door prachtige natuur in combinatie met idyllische lintdorpen. Wandelen doe je vooral in de dorpjes. Verder vooral geschikt om te fietsen of toeren.
  • De Wogmeer bij Heerhugowaard: volg de dijk als wandelpad rond en dwars door dit natuurgebied.
  • Zwanenwater bij Schagen: in dit duingebied zijn twee wandelroutes uitgezet. Met een excursie van Natuurmonumenten kom je op plekken die normaal afgesloten zijn voor publiek, of kun je er wandelen met yoga bij volle maan.
  • Schermerhorn en Mijzen bij Ursem: dit natuurgebied, met vooral veeteelt, duwt net aan de buitenkant tegen de Omringdijk onder Ursem
  • Eilandspolder: ligt op een steenworpafstand van West-Friesland, grenzend aan Schermerhorn, maar dit prachtige kano/wandelgebied wilden we je niet onthouden.

Kijk op de website van de provincie voor meer informatie en kaarten voor stiltegebieden

‘Stilte’ in de Koopmanspolder

Een mooi stilteplekje waar je in een paar stappen van de parkeerplaats midden in de natuur staat is de Koopmanspolder (onderdeel van Grootslag Oost). Het is nu gesloten voor publiek, maar in het voorjaar gaat het hek weer open.