Hoorns Akkefietje

Schermer merkte op Instagram op dat Hoorns Akkefietje ontbrak in ons rijtje lokale likeuren om op het nieuwe jaar te toasten. Dus nodigde eigenaresse Tanja Philipse Blom ons uit om kennis te maken met de Hoornse distilleerderij.

Schermer Distillaten

In de zaak aan de Geldelozeweg staat een grote houten tafel met een indrukwekkende rij van jenever, likeur, liquorette, bitter en meer. Bij elke fles en kruik kan Tanja een prachtig verhaal vertellen.

Akkefietje Beerenburg Oranjebitter
  • Om te beginnen over de oorsprong van de naam Akkefietje natuurlijk: het was het eerste woord dat hun zakelijke klant te binnen schoot op de vraag waar hij op de werkvloer het meest mee te maken had.
  • Maar ook over ‘t Coentje, vernoemd naar de veelbesproken Jan Pieterszoon Coen, dat op de markt kwam toen hij een standbeeld kreeg in het centrum van Hoorn op de Roode Steen.
  • Over brandewijn Peperneut, een verwijzing naar Hoorn’s rijke VOC verleden. Aan boord kregen zeelieden elke dag een ‘neutje’ of twee vanwege de heilzame werking.
  • Over Botter Bitter, omdat Aal Bitter niet meer begrepen werd of niet bepaald uitnodigend klonk.
  • Over Zware Jonge, omdat de Ferme Jonge nog wel 5% zwaarder mocht.
Schermer Familietraditie

Tegelijkertijd raken veel van deze verhalen de geschiedenis van de familie Schermer, sinds 1782. Ze zitten niet meer in de binnenstad, maar de Schermerpanden aan de Kleine Noord zijn ondanks verbouwing en een vreselijke brand nog goed herkenbaar. Tanja laat ons de zolder zien van hun huidige pand waar de museumwaardige erfenis van de familie staat uitgestald: oude flessen, labels, tapkranen. Op deze zolder houden ze proeverijen. Er zijn bovendien tv opnames gemaakt voor KRO/NCRV Binnenstebuiten waarin topkok Alain Caron verse mul bereidt in een saus van hun prijswinnende Oranjebitter, met een mooi kijkje achter de schermen van Schermer’s keuken.

Westfriese connecties
Schermer Beerenburg Keuvel Winterbier

Ook mooi om te zien zijn de lokale connecties van Schermer: van likeuren in het restaurant tot boerenjongens in de oliebollen van Oliebollenkraam Hoorn Kerkplein. En Keuvel Winterbier dankt haar kruidige afdronk aan het sterke aftreksel van Schermer’s Beerenburg.

Natuurlijk verlieten we het pand niet zonder een kruik Akkefietje voor onze verzameling.

Dus nogmaals: proost op 2018!

ThuisToerist bezocht Schermer

Met dank aan Tanja, namens Schermer Wijnkopers en Distillateurs, voor het warme ontvangst, de prachtige verhalen en de proeverij!