Tulpenbeoordeling Wervershoof

De tulp lijkt een eenvoudige bloem, maar er komt heel wat bij kijken om een goede tulp te kweken. Hoe herken je een goede tulp? We gingen naar de Tulpenbeoordeling Wervershoof, waar het publiek mee kan doen aan een wedstrijd tulpen keuren. De winnaars zijn degenen die het dichtst bij de beoordeling van de deskundige jury komen na 5 wekelijkse bijeenkomsten. Je mag ook één avond komen kijken of deelnemen. Dan ding je mee naar de dagprijs (een slagroomtaart of amaryllis), maar kom je niet in aanmerking voor het kampioenschap. Er zijn 4 categorieën deelnemers: Jeugd, Categorie C (beginner), Categorie B (gemiddeld) en Categorie A (gevorderd).

Tulpenbeoordeling: het liniaaltje

Bij binnenkomst krijg je een formulier om je cijfers te noteren. In een klein zaaltje staan de tulpen opgesteld. Eerst meet je de steel met een liniaaltje. De lengte bepaalt het cijfer: hoe langer de steel hoe hoger het cijfer, tenzij je naar een korte soort kijkt natuurlijk. Deelnemers hebben de cijfers op hun liniaal genoteerd om snel te kunnen beoordelen. Als je geen liniaal mee hebt (zoals wij), kun je gerust vragen of je er een mag overtekenen op je deelnameformulier, want zonder kun je niet. Vervolgens komt het aan op je eigen oog voor vorm, kleur en afwijkingen. Eerst kijk je naar de bloem, dan naar het blad en vervolgens naar de stand van de tulpen in hun geheel. De  geoefende deelnemers leggen graag uit waar je specifiek op moet letten en er liggen kaarten met tips.

Mannenreünie

De avond is vooral een grote reünie voor professionals en geïnteresseerden uit een wijde omtrek in West-Friesland, maar ze lijken het leuk te vinden dat er ‘buitenstaanders’ komen kijken. Ondanks dat ze graag helpen, lukte het op de ene of andere manier niet om stiekem te spieken op de scorebladen Het blijft toch een serieuze wedstrijd. Het is intrigerend hoe ze met linialen in de weer zijn, aan de bloemen voelen en ruiken, hun mobieltjes tevoorschijn halen voor berekeningen of andere informatie. En tussendoor kletsen ze er gezellig op los. Het is vooral een mannenwereld, ookal nemen veel vaders ook hun dochter mee om hun kennis over te dragen.

Thuisbroei

De slagroomtaart en amaryllis gingen helaas aan onze neus voorbij, we zaten niet eens in de top 5 van de beginnerscategorie. Misschien komen de jurybeoordelingen nog online om onze cijfers te vergelijken… al vrezen we het ergste. We kregen wel een pot tulpen mee voor de ‘thuisbroei’. Eens kijken wat we daar van maken zonder groene vingers. Het was een vermakelijk avondje uit in een hele andere wereld, die tegelijkertijd voor veel westfriezen een normale gang van zaken is. Wij zullen nooit meer hetzelfde naar een tulp kijken!

tulpen keuren