Kijkje achter de schermen van Het Park


Af en toe geeft Schouwburg Het Park in Hoorn de kans om achter de schermen te kijken, zoals dit weekend tijdens het Open Huis ter gelegenheid van het Nationaal Theaterweekend.

In kleine groepjes werden we via smalle trappetjes en een doolhof van gangen rondgeleid door de techniekruimte, achter de coulissen en hoog boven het podium en de zalen.
Als toegift mochten we zelfs de artiestenfoyer en de kleedkamers van binnen bekijken.

Voorprogramma

Als voorprogramma werden we bij binnenkomst in de foyer verwelkomd met een kopje erwtensoep en diverse acts, waaronder Musicalvereniging Westend, het Westfries Mannenkoor, de Straatstrijkers en (hyper)moderne danser Dio Semerel die een choreografie samen met een drone uitvoerde.

Rondleiding

Rob Bouderij is al 28 jaar toneelmeester bij Het Park. Via smalle trappetjes leidde hij ons direct naar het hoogste punt van alle voorstellingen: de techniek vlak onder het dak.
Hier vind je de audio, decordoeken, vaste verlichting, volgspots en computers die het mogelijk maken dit allemaal te bedienen vanuit de zaal. Op werkbanken waarop kunnen ze er kleurfilters voor de lampen op maat maken.
Alle verlichting, volgspots, audio, doeken zijn toegankelijk via een indrukwekkende rij loopbruggen.

Hoog boven het publiek
Kleurenfilters voor lampen

Rob verexcuseert zich voor de ‘rommel’, maar de bovenverdieping is eigenlijk juist zeer goed georganiseerd. De meeste voorstellingen hebben een eigen lichtplan waarvoor lampen verplaatst of toegevoegd moeten worden. Na elke productie wordt de gehele techniekafdeling weer teruggebracht in oude staat. Zo kan er elke keer weer begonnen worden vanuit hetzelfde startpunt bij het opbouwen van een nieuwe voorstelling.

Alle techniek die boven is aangesloten kan beneden worden bediend door middel van mengpanelen waarmee het geluid nauwkeurig kan worden geregeld. Ook de verlichting kan vanuit de zaal worden bedient door de technicus. Via een radioverbinding kunnen ook instructies worden gegeven aan de mensen die de volgspots van bovenaf bedienen. Zo wordt alles perfect afgestemd voor het publiek.

Hoog boven het publiek
Hoog boven het publiek

Geen gepland onderdeel van de tour, maar op speciaal verzoek werden we via de artiestenfoyer naar de kleedkamers geleid. Artiesten worden in de speciale artiesten-foyer hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje. Hier kunnen zij zich rustig voorbereiden op hun show. Rob vertelt dat het Park geen gehoor geeft aan diva-gedrag. Artiesten die er op staan dat in hun kleedkamer alleen blauwe M&M’s klaar staan zullen deze dan ook zelf moeten sorteren. De kleedkamers zijn wel van alle gemakken voorzien zoals een douche, make-up tafels, strijkplank en kluisjes.

Veel geleerd

Met de rondleiding hebben we een idee gekregen van wat er allemaal nodig is om een fantastische show neer te kunnen zetten. En hoe leuk het is om eens achter de schermen te kijken. Er komt vast weer eens een kans, houd het in de gaten!

(Met dank aan ThuisToerist Peter voor dit fotoverslag)