A je to!

Buurman en Buurman logeren dit jaar in het Museum van de Twintigste Eeuw. Iedere keer weet het museum in Hoorn te verrassen met een originele tentoonstelling waar volwassenen genieten van jeugdsentiment dat ook nog actueel is (of gemaakt wordt) voor de jeugd. Het museum blinkt uit in simpele maar doeltreffende doe-activiteiten voor kinderen (en volwassenen die de verleiding niet kunnen weerstaan). Daardoor breng je al snel 1,5 uur door in een op het oog kleine tentoonstelling: elke millimeter wordt optimaal benut om het bezoek interessant te houden.

Zelf klussen met oud en nieuw speelgoed
Buurman en Buurman Tentoonstelling

Buurman en Buurman zijn nog steeds mateloos populair met hun ontwapenende klungeligheid en humor. Dat zie je natuurlijk terug in de tentoonstelling. Maar dat klussen is ook niet makkelijk, probeer het zelf maar in de verschillende bouwhoekjes met speelgoed van vroeger en van nu: van hamertje tik tot game apps op een tablet (maar dan wel zittend op een retro stoel in een replica huiskamer van Buurman en Buurman.

Maak zelf een Buurman en Buurman animatie

In de tentoonstelling leer je hoe een aflevering van Buurman en Buurman gemaakt wordt. Kijk bijvoorbeeld naar ‘de making of’. Niet op een modern scherm, maar op een Tesla beeldbuis uit het geboorteland en geboortetijdperk van de buurmannen. Hoe cool is dat!

Buurman en Buurman Tentoonstelling
Buurman en Buurman Stopmotion maken

Er staan diorama’s zoals ze gebruikt zijn voor de opnames. En je mag je eigen aflevering in elkaar zetten met behulp van stop motion en twee beweegbare poppen van Buurman en Buurman.

Op de foto met de buurmannen

Je kan wel 3 keer geweldig op de foto met Buurman en Buurman: in 3D Praag, voor hun eigen huis of zwevend in een luchtballon boven het museum in Hoorn. En 1 keer als Buurman en Buurman met behulp van een fotobord met gezichtsgaten. Volop foto fun dus.

Buurman en Buurman tentoonstelling Museum van de Twintigste Eeuw
Eerste bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw?

Ben je nog niet eerder in dit museum geweest? Trek er dan gerust een dag voor uit. Naast de wisselexpositie heeft het museum prachtige opstellingen van alles wat met de Twintigste Eeuw te maken heeft. De huiskamer van opa en oma, het speelgoed waar je vroeger mee speelde, Barbie door de decennia heen, nostalgische apparatuur zoals de Commodore 64 en platenspeler… en als je denkt dat je alles gezien hebt, is er nog de museumwinkel! Die winkel is buiten museumbezoek om trouwens ook perfect om originele  verjaardagscadeaus te vinden.

En hadden we al gezegd dat een kopje koffie/thee of glas limonade inbegrepen zijn in de entreeprijs? En dat het museum op een prachtig stukje Hoorn ligt: Oostereiland. Ja, wij zijn fan.

De Buurman en Buurman tentoonstelling “A JE TO“ is te zien tot en met 6 januari 2019.