Ierland in West-Friesland

Oh my goodness, St. Patrick’s Day verovert West-Friesland! St. Patrick’s Day (17 maart) is een nationale feestdag in Ierland, waarop Ieren de beschermheilige St. Patrick eren met live muziek, kermis en (groen) bier . Laat dat nou net de dingen zijn waar West-Friesland ook gek op is (nou ja, het bier mag gewoon de eigen kleur houden).

Het is dus niet vreemd dat je hier Ierse kroegen vindt en St. Patrick’s Day kan vieren. Kenmerkend voor Ierse kroegen is dat jong tot oud aanschuift, het liefst deel je de tafel met wildvreemden voor de mooiste ontmoetingen. Live muziek is vaak spontaan: muzikanten kunnen binnenlopen en aansluiten met hun eigen instrument voor een spontaan optreden.Dus trek je niks aan van volle pubs: schuif gewoon aan.

Ierse pubs en St. Patrick’s Day in West-Friesland

De Ierse kroegen trakteren je uiteraard op live muziek op St Patrick’s Day. Maar ook de rest van het jaar vind je er optredens en halve liters Iers bier zoals Guinness en Murphy’s. Dit zijn Irish pubs in onze regio::

 • The Irish Cottage in Oude Niedorp is een Ierse kroeg zoals je ze in Ierland vindt: groot, maar gezellig, vitrines vol Ierse whiskey (en proeverijen), een uitgebreide Ierse menukaart en veel live muziek. St Patrick’s Day vieren ze doorgaans met nog meer live muziek en een carvery (vooraf reserveren)
 • Herberg IJsselmeer in Oosterleekheeft een flinke Ierse inslag met regelmatig Irish folk optredens en een Ierse menukaart. St Patrick’s Day vieren ze met live muziek, een quiz en de Ierse keuken.
 • The Dubliner in Enkhuizen: goed verstopt in een kelder aan Venedie voelt het als wegkruipen in de gezellige krochten van Ierland: https://thedubliner.nl/
 • Gunnery’s in Alkmaar viert St Patrick’s Day van vrijdag tot en met live muziek. Tussendoor ook aandacht voor de rugby match Engeland vs Ierland.
 • The Rose in Alkmaar heeft online (nog) geen programma bekend gemaakt voor St Patrick’s Day, maar we kunnen ons niet voorstellen dat het stilletjes aan ze voorbij zal gaan…
 • Andere Britse invloeden
  • De Paus in Lutjebroek is geen Ierse kroeg maar pakt toch flink uit op St. Patrick’s Day met live muziek2
  • West-Friesland heeft een eigen Irish folk groep/koor in Bovenkarspel: Le Canadh
  • Gumbleton in Hoorn is een echte Engelse tea room waar je geniet van de traditionele high tea.