Mini musea in West-Friesland

schagen oorlogsmuseum

Dat West-Friesland barst van de mooie musea is vast bekend: musea met landelijke aantrekkingskracht tot internationale allure, maar ook kleinere musea die absoluut de moeite waard zijn. En dan heb je nog de mini-musea. Piepklein, maar daardoor extra charmant en nieuwsgierigmakend. We zijn benieuwd of je ze al gespot hebt… en of jij ons nog kan tippen over adresjes die wij nog niet ontdekt hebben!

In willekeurige volgorde: piepkleine musea in onze regio.

Hoedenmuseum Zet ‘m op in Andijk

De verzameling liep een beetje uit de hand: 400 hoeden plus alles wat ermee te maken heeft (spelden, dozen, boeken, tijdschriften). Het Hoedenmuseum is drie middagen per week open, verder op afspraak voor groepsbezoeken, familiefeestjes en lezingen.

Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen

Maar liefst 1000 flessenscheepjes staan tentoongesteld in het 17e eeuwse Sluiswachterhuisje (Spuihuisje) in Enkhuizen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen je al voor! Het Flessenscheepjesmuseum is dagelijks open, alleen in de wintermaanden beperkter.

Regionaal Museum 1940-1945 in Schagen

Als ThuisToerist op het binnenpleintje van Slot Schagen viel ons oog op een uithangbordje bij een van de twee torentjes: het Oorlogsmuseum Schagen. De collectie is ontstaan dankzij een hobbyverzamelaar en bestaat uit uniformen, medailles, foto’s kranten en veel unieke voorwerpen. Het Regionaal Museum 1940-1945 Schagen is beperkt open: op de Westfriesche donderdagen (zomermarkt) en op 5 mei. Groepen en scholen kunnen op afspraak een bezoek brengen.

Museum Slag van de Somme 1914-1918 in Schagen

Het Museum over de Slag van Somme 1914-1918 vind je… je raadt het al… in het andere torentje van Slot Schagen! Hier een verzameling van unieke voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog. Het Museum Slag van de Somme 1914-1918 is open op de Westfriesche donderdagen (zomermarkt) en op afspraak.

Heilige Beeldenmuseum Enkhuizen

Dit mini-museum aan huis herbergt een grote collectie van heilige beelden en een kleine Mariakapel. Het museum is open in de weekends van juni tot en met augustus.

Enkhuizer Almanak Museum

Wie kent niet de wijsheden en voorspellingen uit de Enkhuizer Almanak? Van vlaginstructies tot treintijden, van watergetijden tot de stand van de hemellichamen… Inmiddels in de 423e jaargang beschikbaar en sinds 11 jaar bestaat ook de kinderversie. Het Almanak Museum is gevestigd in een oude koelcel naast de haven. Het is in de zomer elke dag open, in het voor- en najaar in de weekends, in de winter gesloten. Je vindt er allerlei archiefstukken en dankzij moderne technieken kun je bladeren door een 17e eeuwse almanak.

Museum De Zomerstal in Opperdoes

Dit mini-museum is gevestigd in de zomer-koeienstal van De Tuinkamer in Opperdoes. Je vindt er een tentoonstelling van historische attributen uit het boerderijleven: “van koeiengeloei tot plantengroei” – zoals ze het zelf zeggen.

Veiling Op Hoop van Zegen (alleen bij gelegenheid open voor publiek)

Ieniemini musea in een minimuseum! Het veilinggebouw Op Hoop van Zegen in Blokker is niet open voor publiek, maar opent af en toe bij gelegenheid de deuren. De oude veilinghal is nog intact, met de grote klok, de tribunes met knoppen en telefooncellen om te bieden op groente en fruit. In de telefooncellen zijn microtentoonstellingen ingericht over de geschiedenis van Blokker: de winkel, de voetbalvereniging en het legendarische enige optreden van The Beatles in Nederland dat in dit gebouw plaatsvond. Dus mocht je toevallig eens binnen kunnen komen, vergeet dan niet door de deurtjes en raampjes van de telefooncellen te gluren.

Pop-up Poldermuseum in Heerhugowaard (tijdelijke dependence voor het Poldermuseum dat verbouwd wordt)

Pop-up Poldermuseum in Heerhugowaard: het Poldermuseum is tijdelijk gesloten wegens verbouwing. Daarom heeft het museum een klein alternatief bedacht: een pop-up museum in het centrum van Heerhugowaard. Zo hoeven we het museum toch niet helemaal te missen. Het museum is op zaterdagen open.