Het goud van West-Friesland

Tijdens de Nationale Museumweek (9-15 april) kun je in veel musea vaak met korting terecht (of gratis met je jaarkaart) voor allerlei extra activiteiten die je het erfgoed op een frisse manier, met andere ogen, laten beleven.

Wist je dat dit jaar maar liefst 8 pronkstukken van de landelijke lijst van 86 binnen de ‘muren’ van de Westfriese Omringdijk te vinden zijn? Op één lijst dus met de Nachtwacht en Het Dagboek van Anne Frank. Deze Pronkstukken, ook wel ‘Ons Echte Goud’ genoemd, zijn bekende en minder bekende objecten waar de deelnemende musea zo trots op zijn dat ze deze in de schijnwerper willen zetten tijdens de Museumweek. Ken jij de Westfriese pronkstukken allemaal al?

8x Westfries Goud voor de Nationale Museumweek

Dit zijn ze dan in willekeurige volgorde:

‘De Visrokerij’

In de Visrokerij in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen ontdek je hoe eten van vroeger anders smaakt dan nu en hoe het bewaard of bereid werd.

‘Ontdekking van het goudklompje’

Op een schilderijtje van een onbekende meester in het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik wordt je aandacht getrokken door de bijzondere vondst van de bakker…

Stijlkamer Jaren ’70

Met ‘De Stijlkamer Jaren ’70’ in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is tijdreizen een feit! Zo makkelijk, zo leuk!

Verticale 3-cilinder

De verticale 3-cilinder in het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik: een hoogstandje in de stoommachine industrie, de restauratie kostte 6000 manuren!

Overloopdek

Op het overloopdek van VOC-schip (replica) De Halve Maen in Hoorn ervaar je hoe het geweest moet zijn om mee te varen, minstens een jaar op zee met 16 anderen in een kleine ruimte op het ruime sop.

Veilingklok

De Veilingklok van Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk die tot in 1975 nog de prijs bepaalde van de groenten die aangeboden werden vanaf boten die het veilinggebouw binnen kwamen varen. De klok werkt nog steeds en bezoekers mogen dagelijks zelf nog met de knoppen spelen.

Bello

Stoomlocomotief Bello van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is de enig bewaard gebleven loc NS 7742 in ons land. Dit soort locomotieven wordt vaak Bello genoemd omdat hun bel rinkelde als ze door een dorp reden. De vrolijke stoomfluit van de Westfriese Bello en zijn collega locomotieven hoor je nog steeds van verre tijdens het seizoen, wanneer deze nog altijd tussen Hoorn en Medemblik rijdt.

Vier vendels van de Hoornse schutterij

De ‘Vier vendels van de Hoornse schutterij’ zijn om twee redenen uniek: ze komen van de hand van dezelfde Meester (Rotius) en ze zijn alle vier bewaard gebleven. Beide komen niet vaak voor. In het Westfries Museum in Hoorn hangen ze samen in een speciale zaal en je kan je voorstellen dat dat indruk maakt!