Kaasmarkt Hoorn


In de zomer smullen buitenlandse toeristen van de kaasmarkten Hoorn en Alkmaar. Vrijwilligers in traditionele kleding voeren een waar toneelstuk op over de kaashandel en de keuring door de meester. Zelfs over de muziek is vergaderd: de teksten van top 40 hits en gouwe ouwe sluiten aan op de scènes die opgevoerd worden. Alles met de nodige portie humor.

Kaasmeisjes delen kaasblokjes uit aan het publiek, de kinderen mogen een rondje mee op de kaasplank of op paard en wagen. Alles wordt uit de kast getrokken en de vrijwilligers gaan zwetend gebogen onder het gewicht van de kaas en kinderen, maar wat hebben ze een plezier.

Het komt op het eerste gezicht misschien wat oubollig over, of als een mega kaasreclame. Je hebt het misschien al 100x gezien in het voorbijlopen. Maar in Zuid-Europa zou je stoppen, kijken en genieten van een soortgelijk spektakel. En de foto’s op Facebook zetten. Dus doe eens gek: neem een keer tijd voor de kaasmarkt Hoorn of Alkmaar. Ga op de eerste rij staan en kijk naar de hele show. Juich de zwetende kaasdragers toe en duw je kind naar voren voor een rondje op de kaasplank. Wuif naar de kaasmeisjes, proef de kaas, ga met ze op de foto. Zet je schaamte opzij, stel je open voor een flink portie hollandse folklore. Echt, je hebt anderhalf uur prima vermaak (of onthaasting) en het is nog gratis ook.

En daarna is er nog genoeg tijd om met hernieuwde energie boodschappen te doen en de verdere waan van de dag weer in te schieten.

kaasmarkt