In de voetsporen van het koninklijk bezoek

tulpenveld rode loper


Op donderdag 28 juni 2018 rolt West-Friesland de rode loper uit voor het koninklijk bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan de regio. Ze zetten voet aan wal op Oostereiland in Hoorn, gaan aan boord van de watertaxi voor een kleine tour, nemen een kijkje bij de werkzaamheden aan de Westfrisiaweg in Drechterland, praten bij De Zouaven in Stede Broec over alcoholproblematiek bij jeugd, bezoeken een groot veredelingsbedrijf in Enkhuizen voor een rondetafelgesprek met grote spelers uit Seed Valley en sluiten af met een kijkje bij het Internationale Sailing Center in Medemblik voor een demo door talenten.

Wil je in hun voetsporen treden en (her)ontdekken wat West-Friesland te bieden heeft? Dit kun je als ThuisToerist normaalgesproken doen op of rond de plekken die het koninklijk paar bezoekt:

Oostereiland

Oostereiland is sinds de Gouden Eeuw veranderd van scheepswerf met pakhuizen naar een gevangeniseiland en inmiddels naar een mix van cultuur, recreatie, wonen en werken. Je vindt er een brasserie, een filmhuis, het Museum van de Twintigste Eeuw, een gevangenishotel, het Centrum voor Varend Erfgoed met aanlegsteiger voor VOC replica De Halve Maen, een opstapplaats/kantoor van de watertaxi, woningen en kantoren. De binnenplaats heeft al aardig wat culturele verrassingen gezien zoals dans, theater, een openlucht bioscoop en meet & greets met Star Wars personages en Buurman & Buurman. Een bezoek aan Oostereiland is de moeite waard, er is genoeg te doen. Bovendien kun je er even heerlijk uitwaaien terwijl je naar boten kijkt die de haven in en uit varen.

Watertaxi

De watertaxi is een geweldige manier om Hoorn op een andere manier te zien vanaf het water. Boek de watertaxi voor een rondvaart met mooie verhalen over toen en nu onder genot van een glaasje wijn of een biertje. Of gebruik de dienst echt als taxi om bijvoorbeeld van het centrum van Hoorn naar Schelphoek te komen voor een bezoek aan de strandpaviljoens Oranje Buiten en VOLT.

Bezoekerscentrum Westfrisiaweg

Wil je meer weten over de aanleg van de Westfrisiaweg, of feestelijkheden rond mijlpalen bijwonen? Volg dan de Facebookpagina @westfrisiaweg voor updates en aankondigingen. Zo kun je op 7 juli het nieuwe asfalt bij Heerhugowaard inwijden met een skelter race of tunnelfeest en andere activiteiten voor jong en oud.

Alcoholvrije feesten voor jeugd

Westfriese gemeentes komen samen in actie om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. Zo zijn er regelmatig Frisfeesten bij de jongerencentra en worden inmiddels alcoholvrije kermisfeesten voor de jeugd georganiseerd, zoals Soundsation in Enkhuizen.

Seed Valley

Achter de glazen puien van de kassen in West-Friesland schuilt een verrassend innovatieve wereld van internationale allure. In onze regio wordt baanbrekend onderzoek gedaan op gebied van landbouw, veredeling en voeding. Wil je meer weten? Op 12 & 13 oktober openen veel Westfriese bedrijven, vooral ook in Seed Valley, hun deuren en kun je terecht voor een rondleiding: de Kom Binnen Bij Bedrijven Dag.

International Sailing Center Medemblik

Het hele jaar door kun je genieten van zeiltrainingen en -wedstrijden bij Medemblik’s Regatta Center. Buiten op de kade, of binnen met uitzicht, een hapje en drankje bij Italiaans restaurant MED Trattoria.