Rondje Egboetswater

Egboetswater, wat ben je mooi. We liepen een afwisselende route van ongeveer 6 kilometer vanaf De Werf in Hauwert. Buiten het voetbalrooster om is er volop parkeerruimte en meteen achter de voetbalvelden duik je het park in. Bij de Amerikaanse windmolen steek je linksaf het water over en volg je het lange rechte fietspad (hier vanaf de andere kant gefotografeerd).

Wandelen natuur Egboetswater

Ook met een bootje is dit park goed te bereiken. Linksom, via de brug over de hoofden van de pleziervaarders en klimmend  over hekjes duiken we steeds dieper het park in. Aan de overkant leggen de bootjes aan voor een picknick op een beschut grasveld in de verkoelende schaduw van de bomen en een verkwikkende duik in het water.

Egboetswater varen picknick

Ga vooral ook van het asfaltlaag af en trotseer het brandnetelpad (au au blote enkels au, maar het is het waard).

Egboetswater natuur wandelen

Blijf je weg vervolgen, links van het water. De dichte begroeiing maakt hier en daar ruimte voor een wijdse blik op typisch westfriese landschappen met streekproducten zover je kan kijken, met in de verte de contouren van stolpboerderijen.

landschap streekproduct Hauwert

Steek het water weer over via de brug en loop terug langs de andere kant van het water. Voor de picknickplaats volg je het pad naar links. Je loopt recht op een idyllisch doorkijkje af.

Egboetswater landschap doorkijkje

Even verder op stap op de balken tussen het riet in het slootje, rechts van het pad. Plons plons plons, de kikkers springen voor je voeten weg. Let op je evenwicht anders plons je er ook in!

Egboetswater natuur wandelen

Met deze droge zomer doet het landschap buitenlands aan. Een beetje Provence?

Egboetswater landschap Hauwert

En eenmaal terug in Hauwert waan je je even in Zuid-Duitsland of Oostenrijk

Hauwert Robacher

Na zo’n mooie wandeling trakteer je jezelf (en je gezelschap) natuurlijk op een drankje in de prachtige tuin van Robacher’s Molen of bij De Werf. Wij pakten uit met een uitstekend verzorgde high-tea bij De Werf (vooraf reserveren).

Werf Hauwert high-tea