Landbouwshow Opmeer

De jaarlijkse Landbouwshow Opmeer trekt rond de 10.000 bezoekers, vooral uit de agrarische hoek. Marieke en Paula namen een kijkje met hun boerenverstand van dit evenement en zagen vooral passie voor paardensport, landbouwinnovatie, streekproducten en eigenlijk de hele sector.

Zien en gezien worden

De Landbouwshow Opmeer is duidelijk hét uitje van het jaar voor veel bezoekers. Ze lopen er op hun paasbest bij, zelfs met de hittegolf van deze editie. Vooral de VIP tribune is een groot ‘zien en gezien worden’ met hoedjes en feestelijke kleding. Paraplu’s beschermen dit jaar niet tegen de regen maar tegen de felle zon. De ene sponsor was al heel snel door de hoedjes heen die ze gratis uitdeelden aan bezoekers, maar de andere had gelukkig nog meer dan genoeg knalgele zonnebrillen op voorraad. Westfriese groepen en ook een aantal paardenmenners komen in klederdracht. Oude bekenden komen elkaar hier weer tegen. Dorpsbewoners uit de buurt komen een kijkje nemen en maken een kletspraatje. Lokale politici en zakenlui komen hier netwerken. Voor de kinderen zijn er o.a. springkussens, ponyritjes en een draaimolen.

De ringen

Er zijn maar liefst vier ringen: Ring 4 is voor de veekeuring aan de rand van het terrein, ring 3 is voor kleine shows, ring 2 is voor de gemiddeld grote shows en ring 1 is voor de meest spectaculaire onderdelen zoals het eenspan, tweespan en vierspan rijden, springen, de nieuwe landbouwmachine parade en een optreden van speciale gasten Britt Dekker (dressuur) en Team Erik Groot (schapen drijven).

Op het veld tussen de ringen staat een markt met westfriese streekproducten. Ook vind je er de mooiste geiten, runderen en zelfs lama’s. In De Weyver kun je het kleine vee bewonderen: prijswinnende kippen en konijnen.

Goed geregeld

Vanwege de hittegolf waren een paar programma onderdelen geschrapt en had de organisatie extra maatregelen getroffen om mens en dier koel te houden. Er is volop gratis parkeergelegenheid bij het evenement (wel een bumpy ride dwars door het weiland). Neem wel cash mee want je kan niet alles met pin betalen.

Het is een bijzondere wereld vol passie en trots die West-Friesland best vaker mag laten zien. Ook als je weinig te maken hebt met de agrarische sector is het de moeite waard om de Landbouwshoween keer mee te maken. Volgend jaar de 110e editie alweer!