Open Monumentendag Enkhuizen

Een absolute aanrader: Open Monumentendag Enkhuizen. Het compacte stadje leent zich perfect voor een heerlijke wandeling langs de deelnemende locaties. Veel plekken waar je niet vaak de kans krijgt om binnen te kijken.

De Waag

Zoals De Waag, met erboven de chirurgijnkamer met het zweetkamertje en een kast vol potten met schepsels op sterk water.

Westerkerk

En de kerktoren naast de Westerkerk, die van binnen een groot ‘spinnenweb’ van houten balken blijkt te zijn. Elke kerk wilde de hoogste toren hebben, maar hoe zorg je ervoor dat die stevig overeind blijft staan?

Librije

Verstopt in de Westerkerk vind je de Librije, de oudste stadsbibliotheek van Nederland die nog op de oorspronkelijke plek staat. En loop het gangetje in, waarvan je denkt dat het een opslaghok is voor de stofzuiger: niets is minder waar, blijkt, als je de bestuurskamer binnenstapt. Het goudleren behang schittert je tegemoet.

Flessenscheepjesmuseum / Wachtershuisje

In het flessenscheepjesmuseum kun je de oude sluis zien, die de binnenhaven afschermde voor ongewenste bezoekers en stormvloed. Die zit inmiddels goed verstopt onder de vitrinekasten vol intrigerende flessenscheepjes. Maar beneden trekt de vriendelijke mevrouw een kastdeurtje open en daar zien we de oude balken, we voelen de wind meteen en we ruiken het water uit de tunnel waar nog steeds bootjes door varen van De Bocht naar de binnenstad en vice versa.

Stadsgevangenis

Achter de hoge bomen naast het stadhuis staat de stadsgevangenis verscholen. Het ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als toen het net gebouwd was in 1612. De vloeren, muren en plafonds staan zo scheef verzakt dat je je er zeeziek van gaat voelen.