De Westfriese Opstand

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met als thema De Opstand. Voor wie het nodig heeft, hierbij een poging tot een korte geschiedenisles over Westfriese opstand.

Westfriese Opstand: Floris V

Floris V zat nog in de luiers toen hij Graaf van Holland werd. Zijn vader Willem II dacht de Westfriezen te kunnen onderwerpen. Maar op 28 januari 1256 zakte hij ongelukkig door het ijs van het Berkmeer bij Hoogwoud. De Westfriezen vonden hem in zijn benarde positie en doodden hem, zonder te weten wie ze voor zich hadden. Toen ze dat doorkregen verstopten ze zijn lichaam snel.

Oom Floris de Voogd nam het vaderschap en graafschap waar, totdat Floris V oud genoeg was. Hij was toen 12 jaar. De eerste jaren hield hij zich nog redelijk koest, maar op zijn 18e probeerde hij net als zijn vader de Westfriezen te onderwerpen – zonder succes. Deze nederlaag botvierde hij op de Kennemers, de stad Utrecht, kasteel Vreeland, Montfoort en Gijsbrecht van Amstel (onthoud die naam). Met die ervaring lukte het hem 10 jaar later dan toch eindelijk om de Westfriezen te onderwerpen bij een veldslag bij Schellinkhout.

Hij ging meteen op zoek naar zijn vader en vond het lichaam terug onder de haardplaat van een boerderij in Hoogwoud. Hij liet nog een paar dwangburchten bouwen, waaronder veste de Nieuwendoorn (bij Krabbendam), Kasteel Medemblik (nu bekend als Kasteel Radboud) en (al verschillen de meningen) het huis of ‘verdronken kasteel’ te Wijdenes. Toen werd Holland hem te klein en deed hij een gooi naar de Schotse troon. Hij werd echter flink belazerd en toen kwam die Gijsbrecht van Amstel ook nog wraak nemen. Dat werd zijn dood.

Wat überhaupt nog van hem bewaard bleef is eeuwen later alsnog verwoest. Maar zijn kasteel staat nog altijd in Medemblik.