Aartswoud in Kerstsfeer

Soms ga je ergens naar toe zonder echte verwachtingen. Even gezellig een uurtje kerst snuiven in een dorpje een paar kilometer verderop… En voor je het weet is de hele middag al omgevlogen!

Het is een bar koude 12e editie van dit evenement. Buiten op straat best stil. We lopen een erf op en zwaaien terug naar de mevrouw die ons enthousiast begroet achter het raam van de warme huiskamer. Achter de stolp kijken de geiten verstoord op in hun stal, terwijl de zwijnen lekker doorslapen in hun warme bed van stro. Dan komen we bij een groene staldeur met een intrigerende boodschap:

En achter die deur begint een middag vol verrassingen…

9 verrassingen van Aartswoud in Kerstsfeer
#1 Warm onthaal in de stal van de Manuelhoeve

Zodra we de staldeur van de Manuelhoeve openen staan we midden in een warm, gastvrij, geroezemoezig koffiehuis met huisgemaakte appeltaart. Lekkerrrrr!

#2 Blôte Biene in de kerk

De renovatie van de plaatselijke kerk steun je door een fles Blôte Biene Bitter te kopen. Blôte Biene is een verwijzing naar de arme gezinnen die hier vroeger woonden toen Aartswoud nog aan zee lag. Het land stond regelmatig onder water door overstromingen. De inwoners kochten geen dure laarzen, maar gingen in de blôte biene naar buiten. Brrrr!

#3 Brocante in de stal van Speedy

Aan het eind van het erf van familie Wagenmaker moeten we voor de familie Maas linksaf nog 100 meter lang de gure winterstorm ontberen die over de kale, gladde, besneeuwde dijk raast. Maar eenmaal in de stal werden we zo warm ontvangen dat we die barre tocht bijna vergeten waren tegen de tijd dat we terug gingen. Paard Speedy  had ruimte gemaakt voor een prachtige pop-up brocante winkel in de stal.

#4 Pompoenloze pop-up van de Pompoenboerderij

In de stal van familie Wagenmaker had de Pompoenboerderij uit Onderdijk zich verstopt. Zonder pompoenen, maar met een voorproefje van hun nieuwe workshops.

#5 Bijles in de garage van de imker

In de garage van de imker kregen we tussen de zelfgemaakte kaarsen en potjes honing een spontaan mini-college over de winterbijen: bijles. Wat een mooi volkje!

#6 Bevroren theetuin

Geen thee te bekennen in de theetuin van Aartswoud. De activiteiten worden van oktober tot april (en dit weekend wel heel letterlijk) bevroren, maar we werden al warm bij het idee van alle mogelijkheden zodra de tuin weer open gaat. En de met sneeuw gedekte tafel leverde een prachtig plaatje op!

#7 Toneel van de bovenste plank in de stal

Het kerstverhaal tussen de koeien in de stal van het Rundveemuseum móet je een keer meegemaakt hebben! We hebben geschaterd van het lachen.

#8 De kerst-express

Met het gure winterweer van de 2017 editie kon je maar beter in beweging blijven in plaats van stil zitten, maar toch hadden we de taxirit in het kersttreintje niet willen missen. Onbeperkt hop on en off voor €1,50.

9. Geen pin

Let op: In Aartswoud kun je niet pinnen. Zélfs niet in het plaatselijk café, De Stompe Toren. We schraapten onze laatste centjes bij elkaar voor een heerlijk koud bockbiertje. Om weer op te warmen.