Open Monumentendag Wognum en Twisk

Dit keer stond Gemeente Medemblik op de agenda van ThuisToerist voor Open Monumentendag. Wat waren er weer veel bijzondere adresjes te ontdekten!

In de gemeente Medemblik liggen de monumenten flink verspreid over een uitgestrekt gebied, dus al snel tijd tekort. Plan B dan maar: genieten van twee dorpen in plaats van overal gehaast voorbij racen. Je wil toch ook een praatje maken met de bevlogen vrijwilligers/bewoners die overal klaar staan. Bovendien wil je onderweg kunnen genieten van de mooiste landschappen en dorpsgezichten. En: zo houden we nog wat over voor volgend jaar. Voor nu werd het Open Monumentendag Wognum & Twisk.

Eerste stop: Saalhof

Een wijngaard in West-Friesland? De eigenaar vertelt vol passie hoe dat ontstaan is en hoe ze te werk gaan. Naast de wijnmakerij runnen ze een restaurant en een Bed & Breakfast  Je kan er overnachten in een blokhut in de wijngaard, of in je eigen camper naast de druivenkas. Kijk op de website voor proeverijen en zogenaamde ‘plukkerdiners’.

Door naar ‘Huis van Oud’ in Wognum

Huis van Oud heet niet zo vanwege de spullen die dit kleine, charmante museum tentoonstelt, maar vanwege de laatste bewoner: Cees Oud. Het huisje is zo geconserveerd dat het lijkt alsof hij aan het werk is op het land en dat je intussen stiekem in zijn huisje en leven rond mag kijken zoals dat was rond 1950. Alleen de glimmende laklaag van de recente restauratie verklapt dat meneer Oud niet meer thuis komt… Regelmatig open voor publiek, op afspraak voor groepen en verjaardagspartijtjes, zie de website van De Cromme Leeck

Stolpboerderij Welgelegen in Wognum

De vrijwillige gastheer bij Huis van Oud drukt op het hart om ook een kijkje te nemen in de stolp Welgelegen in Wognum. Deze stolp ademt welgesteldheid met een pronkkamer vol ornamenten. Wat een contrast met de doorgaans sobere inrichting van eenvoudige gezinnen in museumstolpen. Om privacyredenen plaatsen we alleen deze foto van de buitenkant als uitnodiging om volgend jaar vooral zelf te gaan kijken.

Op naar Twisk: museum Twisca

Het hele dorp Twisk is één groot monument met het enorme aantal karakteristieke gebouwen. Middenin ligt het kleine, idyllische Twisca Museum Je vindt er de verzameling van de historische vereniging met onder meer opgravingen.

Station Twisk

Altijd mooi! Zelfs zonder Museumstoomtram (die had ik gemist)

Minimuseum De Zomerstal

In veel stolpboerderijen is een minimuseum ingericht waar je historische objecten vindt met geweldige anekdotes, zoals ‘Europa’s 100.000 liter koe’ Klaasje 30 die ooit in De Zomerstal woonde bij De Tuinkamer.

Grand finale: Theaterkerk Hemels

En toen was het alweer 17:00 en sloten de deuren. Sommigen zelfs weer voor een jaar, tot de volgende Monumentendag.

Maar bij Theaterkerk Twisk mag ik toch nog even binnen kijken. Wat een kers op de pudding van deze Monumentendag. Een prachtige locatie voor de optredens die er plaats vinden. Maar ook voor trouwen. Of rouwen. Zelfs voor drumles kun je er terecht! En terwijl ik dit de dag na Monumentendag uitwerk denk ik met enige jaloezie aan de Bed & Breakfastgasten die hier vanochtend mochten ontbijten….