Educatief Centrum WOII


West-Friesland is sinds kort weer een geweldig museum rijker: Oorlogsmuseum Educatief Centrum WOII Medemblik.

Het museum zit goed verstopt op het industrieterrein, in een grote loods. Wat een contrast als we door de deur stappen: we worden warm onthaald door Lars en Rèzlin op een sfeervol dorpspleintje met een café, een schooltje, een drukkerij, een winkel en een woning. We wanen ons meteen in 1940-45, waar ondanks de oorlog het ‘gewone leven’ doorgaat, zo goed en zo kwaad… Maar hoe ging dat dan? Dat is het verhaal dat dit museum vertelt. Met speciale aandacht voor Medemblik en omgeving.

Oorlogsmuseum Medemblik

Speurtocht geïnspireerd op escaperoom

Elke zaterdag is het museum open voor publiek (als het niet gereserveerd is voor een groepsbezoek). De speurtocht is een absolute aanrader: geïnspireerd op het concept van escaperooms moet je opdrachten uitvoeren, puzzels oplossen en hints ontrafelen om je weg door het museum te vinden – via een geheime gang, een smalle trap, geheime doorgangen en een verborgen schuilzolder.

Feestje

ThuisToerist ontdekte het museum tijdens een kinderverjaardagspartijtje. Dat kan er namelijk ook, net als familiefeesten en personeelsfeesten! Het museum heeft meerdere arrangementen: zo kun je naast de speurtocht en oud Hollandse spellen bijvoorbeeld een peddelwedstrijd houden met stormboten of workshops boeken. Of een complete teambuildingdag organiseren met je collega’s of vereniging.

Wij gingen voor de speurtocht: nog best lastig voor de 9-jarige jongens, maar dankzij hun grote interesse en de extra hulp van Lars haalden ze de eindstreep. We hadden als extraatje een rondrit achter op de legertruck geboekt: helm op en dwars door de woonwijk, door het centrum en over de dijk. De jongens hebben amper gemerkt dat het licht regende, zo mooi vonden ze het. Het feestje was tiptop verzorgd, met zelfs een persoonlijk cadeautje voor de jarige.

Kortom: een prachtig interactief museum voor alle leeftijden, een geweldig concept voor feesten en partijen en bovenal: een team met enorme passie voor de verhalen over WOII en persoonlijke aandacht tijdens ons bezoek. Ze denken graag mee over een programma op maat voor jouw feest.

Maar wacht niet op een grote aanleiding: ga eerst vooral gewoon eens kijken op een zaterdag.

Extra tips

  • Het museum heeft een eigen theaterzaal waar lezingen en voorstellingen georganiseerd worden, plus een indrukwekkende verzameling legervoertuigen waarmee ze deelnemen aan evenementen. Houd hun website /Facebookpagina in de gaten.
  • Het museum verkoopt een mooi vormgegeven kwartet vol weetjes over Medemblik en omstreken in de Tweede Wereldoorlog