Buiten shoppen

Tijdens de coronalockdown lijken ze als paddenstoelen uit de grond te schieten, maar vele waren er al lang: stalletjes langs de weg. Ze zijn soms nog best lastig te vinden. Maar daarvoor is er nu de Facebookgroep Westfriese Stalletjes Langs De Weg.

Honderden stalletjes staan inmiddels geregistreerd. De houders posten zelf nieuws over de producten die je er kunt vinden: “Vandaag witte pioenen, overmorgen verwachten we de rode!” Volgers ontdekken seizoensproducten, vergeten groente (“de witte aardbei”), en vooral: hoe lekker, leuk en betaalbaar het is om inkopen te doen bij de boer. Superhandig is de zoekfunctie op de groepspagina, waarmee je posts en reacties doorzoekt. Zo kun je makkelijk zoeken op bijvoorbeeld product of plaatsnaam.

Inmiddels worden er fietsroutes uitgedacht, winacties opgezet en wel en wee gedeeld. De regelmatige diefstallen gaan iedere volger aan het hart. Geldkistjes worden vervangen door QR codes voor een Tikkie, ook handig als je geen cash op zak hebt of alleen maar briefgeld.

Mijn favorieten tijdens de coronalockdown:

  • De groente en fruit drive-in van Sjakie Knakie in Zwaagdijk, onder de rook van Hoorn: je rijdt voor met je auto of fiets, laadt in en rijdt weer weg. Top geregeld!
  • De pioenen van Paeon in Abbekerk: wat blijven ze lang mooi en wat worden ze groot!
  • De eierautomaat bij Frans Langedijk Poelier in Bobeldijk: in het weekend even een doosje eieren uit de muur trekken.

Maar ook het stalletje in Wijdenes, van de foto bovenaan deze pagina, was een ervaring: ik belde aan en bestelde veldsla. Meneer verdween bijna 7 minuten, maar kwam terug met een bakje versgeplukt groen uit de kas. Hoe vers wil je het hebben?