Rondje Stede Broec

Verrassende wandeling met lekkers van het nieuwe BBQ restaurant Zwagers in Bovenkarspel.

Ik ken Stede Broec vooral van winkelcentrum Streekhof, maar hoe leuk is het om de omgeving eens op een andere manier te zien met een coffee-to-go wandeling. Het werd het arrangement van Zwagers bij het Streekhof. De zwagers die het restaurant runnen, stonden praktisch klaar voor opening, toen corona opdook. Laten we hopen dat ook hun deuren snel open mogen, want het is een absolute aanwinst voor de gemeente Stede Broec.

Voor het arrangement kun je kiezen tussen een wandelroute van 3,5 – 6,5 of 10 km. Je start bij Zwagers voor koffie en lekkers (een heerlijke soort boterkruimelkoek). En je geeft alvast je bestelling door voor na de wandeling: soep en een broodje.

De route van 6,5 km gaat onder meer langs:

Het Westfriese Flora monument: meer dan 30 mensen stierven en meer dan 200 mensen hielden gezondheidsklachten over aan de legionellabesmetting op de bloemenexpo in het voorjaar van 1999. De tentoonstelling trok tot dan toe 100.000 bezoekers per jaar en kreeg zelfs een eigen treinstation: Bovenkarspel-Flora. De grote expo is nooit meer teruggekomen.

Molen Ceres: op Oudjaarsdag 2019 brandde de molen af door vuurwerk. Gelukkig stroomden al snel voldoende donaties binnen om de molen te herbouwen. Met de molenwinkel en dagbesteding heeft de molen een belangrijke functie voor de regio. De molen mist haar kroon van wieken nog en is nog gesloten voor publiek, maar staat er verder weer prachtig bij.

De wandeling maakt een lus via de Bakkerstraat, waar tot een paar jaar terug de populaire gelijknamige wieler/hardloopronde werd gehouden. Als je de aangegeven wandelroute hier een stukje verlengt (gewoon rechtdoor) kom je vanzelf uit bij Broekerhaven. Daar vind je een unieke en intrigerende overhaal: de enig elektrisch aangedreven botenlift van Nederland. Deze tilt boten van het 2,5 meter lager gelegen polderwater omhoog naar de haven en weer terug. De haven staat in verbinding met het Markermeer. De lift is nog altijd in gebruik en wordt bediend door een team vrijwilligers van de historische vereniging. Voor €5 krijg je een retourtje botenlift, voor hetzelfde bedrag zetten ze een groep tot 5 kano’s over. Als er geen actie bij de overhaal is, kun je via de informatiepanelen en QR codes naar video’s op internet ontdekken hoe het werkt. Tijdens de Westfriese Waterweken in de zomer zijn er activiteiten rond de overhaal en de haven.

Terug richting Molen Ceres, loop je vanaf de spoorwegovergang rechtdoor naar de Hoofdstraat, langs het Roode Hert. Via het park langs de N505 (Drechterlandseweg) wandel je met een boog weer terug naar Streekhof. Daar sluit je de wandeling af met de heerlijke soep en het broodje BBQ vlees bij Zwagers dat je aan het begin besteld had.

De 10km route gaat door aan de andere kant van de Drechterlandseweg, waarmee je meer groen meepakt. Ik zou zelf de 6,5km route andersom lopen, zodat je de bezienswaardigheden voor de tweede helft bewaart. Het afwijken van de route naar Broekerhaven was echt wel van grote toegevoegde waarde.

De route is ook leuk om met kinderen te doen. Onderweg zijn veel speelplekjes. Draai de route dan zeker om – anders stuit je aan het begin al op de grote speeltuin (Spoorsingel) en zie ze dan nog maar eens mee te krijgen! En met of zonder kinderen erbij sluit je het arrangement natuurlijk zelf nog even af met een bezoek aan ijssalon Vivaldi’s, dat net als Zwagers aan het Streekplein ligt.

Neem kleingeld mee: onderweg kom je langs een paar Westfriese stalletjes met streekproducten. Als het winkelcentrum open is vind je er meerdere winkels met streekproducten.

Kom je van ver? Zwagers ligt op 2 minuten lopen van treinstation Bovenkarspel. Er is ook volop parkeergelegenheid rond het winkelcentrum Streekhof, maar let op: deels met parkeerschijf.

Het wandelarrangement boek je via de website van Zwagers.