Wandelen bij wonderhollands Wogmeer

Offroad door Hollandse landschappen banjeren met de blauwe route bij Wogmeer.

Parkeer bij recreatieplas De Leijen bij Hensbroek (Gemaalweg). Vanaf hier kun je verschillende routes volgen die met gekleurde pijltjes aangegeven staan. De blauwe route (de Molenkolktocht) is ca. 11 km maar kun je ook makkelijk inkorten.

Loop links om de recreatieplas. Deze plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van wegen. Het is een populaire hondenuitlaatplek, maar de hond mag niet mee op een groot deel van de blauwe route.

Aan de andere kant van de plas loop je Hensbroek in – en in het dorp sla je linksaf de Dorpsweg in. Wij sneden de route hier meteen af via de Burgemeester Kooimanweg (meteen de 1e straat rechts). Al snel loop je tussen de uitgestrekte weilanden. Aan je rechterhand zie je vanzelf het wandelpad langs Wogmeer, richting Molen Nieuw Leven, dwars door het grasland.

Geniet van de Hollandse landschappen en de vele vogels. In de buurt van de molen vind je steigerpaden (volgepoept door de vogels) over het water langs het riet.

Voorbij de molen volg je de blauwe pijl rechtsaf. We stonden oog in oog met een paar fotogenieke schapen en een lammetje dat nieuwsgierig kwam snuffelen.

Vanaf hier loop je weer een stukje over een (verlaten) verharde weg richting Rustenburg. Je ziet de drie molens aan de horizon. Voor het water ga je rechtsaf: links van het erf gaat de wandeling verder over een graspad langs het water. Aan de andere kant van het water staat een stolp ‘uit de boekjes’. Op het graspad vind je trouwens opvallend veel lege mosselschelpen.

Het pad komt uit op de Dorpsweg ter hoogte van het stalletje langs de weg van Bake for Life.

Aan de andere kant van de weg loopt het pad verder langs het water en kom je weer uit op de Gemaalweg, waar je de auto geparkeerd had.