Keukenhof? Poldertuin!

Van half maart tot half mei staat de Poldertuin in Anna Paulowna in bloei.

Een ThuisToerist moet af en toe ook even over de grens kijken. Dus waagde ik me aan de andere kant van de Omringdijk om te zien hoe de tulpen er daar bij staan.

Lokale kwekers schenken elk jaar een enorme hoeveelheid diverse tulpenbollen en andere bloemsoorten aan de Poldertuin in Anna Paulowna. Vrijwilligers leggen hiermee de gigantische bloementuin aan in samenwerking met de gemeente. En dat levert een zee van tulpen, hyacinten, narcissen en meer op. Het lijkt wel een kleine Keukenhof.

Zo halverwege mei zijn sommige tulpen al uitgebloeid, al blijven sommige dan nog prachtig zoals de Sugar Prince. Maar begin mei is waarschijnlijk het beste moment voor een bezoek. (Combineer het dan meteen met een rit langs de uitgestrekte tulpenvelden van Zijpe)

Er staan grote tulpen, kleine tulpen, strakke, rafelige, felgekleurde, bijna zwarte tulpen. Tulpen om op te vreten zoals de icecream en tom pouce, tulpen met een knipoog zoals de big smile en de bulls eye, tulpen met exotische namen als bombastische red en dazzling desire, of ‘gewoon’ Nr. 519.

Grappig om te horen hoe iedereen een andere favoriet leek te hebben. Ik viel als een blok voor deze hoge strakke roze tulp waarvan ik de naam spontaan vergeten ben:

Het is een bijzondere plek waar de inwoners duidelijk en terecht trots op zijn. Zo hoorde ik iemand vertellen dat ze er deze week al voor de 4e keer was, steeds met andere familieleden of vrienden: ‘Iedereen moet dit zien’. En een bollenkweker die zelf verbaasd was over nieuwe soorten: ‘Die heb ík zelfs nog niet eerder gezien’.

Parkeren doe je voor de poort van het park (beperkt ruimte) of aan de andere kant van de weg. Hoe dan ook dichtbij. En de toegang: die is gratis. Trek minstens een uur uit voor je bezoek om rustig te kunnen kijken en genieten. Er is geen horeca, maar schuin tegenover het park zijn cafés.