Adem in, adem uit: de musea zijn weer open

Hebben jullie het museum ook zo gemist? Ik ging als eerste terug naar het Stedelijk Museum in Alkmaar vanwege de expositie Weids!

Ik wilde al heel lang naar de tentoonstelling Weids! : Noord-Hollandse landschappen in kunst. Gelukkig is deze verlengd tot en met 22 augustus 2021 dus je hebt nog ruim de tijd om te gaan kijken. Ik was vooral benieuwd naar de Westfriese Omloop van kunstenaar Pé Okx: hij wandelde een dag per maand van zonsopgang tot zonsondergang over de Westfriese Omringdijk en maakte om de 3 meter een foto van wat hij recht voor zich zag. Van de circa 40.000 foto’s die hij zo verzamelde maakte hij een 45 minuten durende stopmotionfilm. Ondanks dat ik me soms wagenziek voelde van de snelle overgangen, vond ik het heerlijk zen om naar te kijken.

Nog meer zen is de audiotour Kom op adem die het museum voor de heropening liet ontwikkelen! Verwacht geen informatie over de kunstwerken en kunstenaars: deze audiotour is een vette knipoog naar het gemis aan ontspanning, cultuur en mensenmassa’s in coronatijd. Hoe begeef je je weer soepel onder de mensen en hoe geniet je ook alweer van zoiets als een museum? De rustgevende stem van de audiotour heeft een mediterend effect (adem in… adem uit… adem je nog?) – al zijn er ook de nodige grapjes. De videobewakers zullen zich ook rot lachen om bezoekers die balanceren op één been of met hun neus tegen een betonnen muur staan in hun eigen bubbel. Of ben ik de enige gek die er zo in opging? Ik heb genoten, maar je moet er wel voor open staan 😉