Wandel App: Oorlog in Hoorn

Met de app Oorlog in Hoorn volg je een wandelroute of speurtocht langs oorlogsplekken in Hoorn.

Het Hoornse Comité 40-45 heeft een app laten ontwikkelen waarmee je langs oorlogsplekken in het centrum van Hoorn wandelt. Wij kozen voor de kinderspeurtocht: in de app ontmoet je Anna en Freek. Zij vragen je de vrachtwagen te volgen waar hun ouders in gevangen zitten. Onderweg krijg je vragen en de antwoorden vormen een cijfercode om de ouders te bevrijden.

De speurtocht begint bij Jeudje, waar een gedenkplaat staat. We lopen hier zo vaak langs en het is ons niet eerder opgevallen. Als je de app opent (locatievoorzieningen aan!) verschijnt automatisch een foto van de gedenkplaat zodat je weet waar je naar zoekt. Als je op de foto tikt, komt het eerste verhaal van Anna en Freek in beeld. Let goed op de cijfers, want daar gaan de vragen natuurlijk over. Aan het einde komt de vraag en kunnen we het cijfer invoeren voor de code. Eenmaal ingevoerd, slaat de app een historische foto op in het fotoalbum van de app en je krijgt de volgende locatie te zien. Deze opent op een interactief kaartje. Super handig als je niet zo goed bent in kaartlezen: je ziet vanzelf of je de goede kant op loopt!

Op naar de volgende locatie!

Als je in de buurt komt van de volgende locatie, verschijnt automatisch een foto in beeld van het gedenkteken dat je zoekt. Het is heel indrukwekkend om de verhalen te ontdekken over Joden die ondergedoken zaten achter winkels en zelfs pal achter het hoofdkwartier van de Duitsers vlakbij de Roode Steen.

In de app verschijnt vanzelf een foto als je in de buurt komt van de nieuwe locatie. Midden onder kun je bij code het antwoord geven op de vraag. Rechtsonder kun je het album bekijken van historische foto’s die je onderweg verzamelt.

Let goed op want tijdens het wandelen krijg je af en toe een extra foto van een gedenkteken. Het is geen onderdeel van het verhaal van Anna en Freek, maar je wordt er toch op gewezen.

Een ‘bonus’ gedenkteken

En sommige gedenktekens zijn niet makkelijk te vinden, zoals de struikelstenen op de Grote Noord, waar misschien net een kledingrek van de winkel op staat…

‘Stolpersteine’ op de Grote Noord

De wandeling eindigt na ongeveer 1,5 uur, terug bij Jeudje. Tijd om te ontdekken of je de juiste code hebt ingevoerd… en de ouders van Anna en Freek uit de vrachtwagen bevrijdt.

De speurtocht is een mooie manier om de verhalen te ontdekken over Hoorn in de Oorlog. Voor kinderen is het interessant om het te beleven door de ogen van leeftijdsgenoten (we schatten voor de leeftijdsgroep van ca. 8 tot 14 jaar). Toch vinden we de teksten af en toe moeilijk en behoorlijk heftig voor kinderen van deze leeftijd. En wat als de code aan het einde niet goed blijkt…

Ons advies: laat een volwassene de teksten voorlezen en beslis snel wat je wel of niet hardop wil zeggen bij je jonge gezelschap.

We zijn benieuwd of er meer van deze routes ontwikkeld worden, bijvoorbeeld met de Scheepsjongens van Bontekoe in de hoofdrol!