Wat je wél kan doen tijdens de lockdown

Winkelen, bioscoop, dierentuin… kan allemaal niet. Maar ijsbaan, themawandeling, goed doel… kan wel!

Met deze apps loop je weg!

Wandel jij er ook al op los sinds corona? Het rondje door de wijk en de populaire wandelroutes komen je inmiddels vast de neus uit. Probeer dan deze apps:

Wandelnetwerk Noord-Holland: typ de naam van een dorp in en de app laat je zien welke paaltjesroutes je kan lopen. Er zit een interactief kaartje bij en foto’s van wandelaars die je voor waren. Je kan ook zelf routes maken op basis van wandelknooppunten. Veel routes gaan dwars door het weiland en langs vogelgebieden. Ik heb al heel wat mooie plekjes ontdekt dankzij deze app, elke keer een verrassing.

Westfriese Omringdijk: Je kan het Pieterpad lopen… of de Omringdijk! Met deze app ontdek je alle geschiedenis die verstopt ligt aan de dijk. De highlights zijn gemarkeerd op een kaartje en voorzien van een uitgebreide omschrijving met (historische) foto’s.

Oorlog in Hoorn: Zelf vond ik de kinderwandeling in deze app het leukst. Start bij Jeudje (parkeergarage). De app geeft aan waar je naar toe moet en je krijgt een melding wanneer je langs een plek komt waar een oorlogsverhaal verborgen ligt. Indrukwekkend zijn de verhalen over onderduikers, voortaan kijk je niet meer hetzelfde naar de gevels. En zijn de struikelstenen je al eens opgevallen?

ANWB Eropuit: ben jij wel eens op Hoerejacht geweest, Tussen Hel en Vagevuur? In deze app vind je de rare straatnamenroute Enkhuizen. Let tussendoor ook op andere straatnamen die niet genoemd zijn, zoals de Augurkensteeg. En vergeet niet om te genieten van dit prachtige stadje vol historische gebouwen.

WFdeals: Er komen regelmatig aanbiedingen langs voor wandelroutes, inclusief een drankje en lekkers (takeaway). Zo ontdek je niet alleen een mooie wandeling, maar ook een heerlijk horecazaakje.

Psssst: hier kun je wel naar toe!

De Bibliotheek: tijdens deze lockdown mogen bibliotheken open blijven. In Hoorn kunnen kinderen lekker wegkruipen met een boek op de hoogslapers boven de boekenkasten, terwijl jij op een bank wegkruipt met een boek of tijdschrift. In Opmeer vind je een bibliotheek in een stolpboerderij. Ga op zoek naar boeken die zich afspelen in West-Friesland, zoals de boeken van Gerard Nanne, of Skoftig van Marleen Hartog, Een uur en achttien minuten van Peter Zantingh, of Dit verdronken land van Renske Jonkman. Of ontdek de podcasts En Toen of Vrouwen van West-Friesland vol westfriese historie.

IJsbaan De West-Fries: De ijsbaan is open. Wel even reserveren van tevoren.

Goede voornemens: voor het goede doel

Geen uitstelgedrag: begin meteen met je goede voornemens. Heb jij iets op je lijstje staan met ‘klimaat’, ‘goed voor elkaar zorgen’, ‘meer naar buiten’, ‘nieuwe mensen ontmoeten’? Meld je aan voor een Trashdate bij CleanUp Hoorn op 9 januari.