Selecteer een pagina

Woehoe! Wat een geweldige dag om live te gaan met ThuisToerist: het is  de internationale Dag van het Toerisme!

“De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is.” – Godfried Bomans

Bij toerisme denk je al snel aan verre oorden, vreemde talen en vooral het vakantiegevoel. Hoe mooi is het om dat vakantiegevoel het hele jaar vast te houden door je eigen omgeving te ontdekken als een toerist? Eenmaal thuis van vakantie vallen we snel terug in gewoontes en de dagelijkse sleur. En dat terwijl om de hoek vaak de leukste dingen te beleven zijn. Probeer eens te kijken als een buitenstaander: met waardering voor nieuwe ervaringen. Hoe dan?

 

5 manieren om je thuistoerist te voelen

1. Kijk omhoog! Als je door de winkelstraat loopt, kijk dan eens omhoog naar de gevels in plaats van de etalages. We vinden het straatbeeld van onze eigen stad vaak vanzelfsprekend. (Her)ontdek opvallende architectuur, historische details of een knipoog Is je wel eens opgevallen hoe mooi de markt van Enkhuizen erbij staat in de hoek bij de Westerkerk? In Italië had je van zo’n straatbeeld al lang een foto gemaakt.

Markt Enkhuizen Westerkerk

2. Ga weer eens naar het plaatselijke museum en doe alsof het je eerste bezoek is. Je bent er waarschijnlijk al 100 keer geweest in je jeugd, maar als volwassene kijk je er weer heel anders tegen aan. En als thuistoerist helemaal! Blijf eens rustig een half uurtje zitten op het bankje midden in de schilderijenzaal van het Westfries Museum en laat de beelden een voor een op je inwerken: een mini-Rijksmuseum-ervaring!

3. Neem de tijd om te kijken naar een lokaal evenement alsof je in Zuid-Europa bent: daar vinden we folklore fantastisch, geniet er dan thuis ook gewoon van. Ga naar de kaasmarkt, de harddraverij of de veemarkt en kijk hoe de vrijwilligers vol overgave de lokale geschiedenis tot leven brengen.

4. Neem deel aan een stadswandeling of aan de Open Monumentendag in je woonplaats: je komt op prachtige plekken die normaal vaak gesloten zijn voor publiek en gaat je woonplaats anders waarderen door alle achtergrondinformatie. Bekijk onze video van Open Monumentendag:

5. Volg ThuisToerist voor de leukste adresjes en tips om er op uit te gaan. Wat is er op dit moment bij jou in de buurt te doen? Van activiteiten bij de bekende musea tot de kleine ‘waarom wist ik niet dat dit om de hoek lag’ adresjes.

 

Volg @ThuisToerist op Facebook, Instagram en YouTube