Selecteer een pagina

Dankzij de locatietheater hype hoef je echt niet naar Amsterdam, Katwijk of Scheveningen voor sensationele musicals en theaterproducties. Veel dichter bij huis vind je deze nazomer volop theaterspektakel. En ook de rest van het jaar is er veel aanbod in de regionale theaters. De tickets zijn vaak een stuk betaalbaarder, je bespaart reiskosten, in het meest gunstige geval kun je zelfs op de fiets er naar toe zodat je geen parkeerkosten hebt en ook nog gezellig een drankje kan doen.

Locatietheater

De Ontdeckingh – Enkhuizen

Van 17 augustus tot 1 september kun je dagelijks (met uitzondering van de maandagen) naar De Ontdeckingh in Enkhuizen. Ze noemen het een ‘muziektheaterspektakel’. Het verhaal gaat over de ontdekkers van vlak voor de Gouden Eeuw: de hoofdrollen zijn voor Jan Huygen van Linschoten (je weet wel, die van het liedje met de ton) en Dirck Gerritsz. Pomp (ook wel Dirck China genoemd vanwege zijn reizen – het plein in Enkhuizen is naar hem vernoemd). Zij nemen je mee terug naar toen: de mensen, de reizen, de ontdekkingen, de rol van Enkhuizen in dit stuk geschiedenis. Met een knipoog naar nu: hoe zou het bijvoorbeeld zijn als ze toen beschikten over iPads? Het stuk speelt zich af in de open lucht op het strand van wat vroeger de Zuiderzee was, waar deze vaak verhalen begonnen. Het decor is een technisch hoogstandje met animaties van 16e- en 17e eeuwse schilderijen, waar acteurs vóór spelen, maar ook ‘in‘ spelen als contour dankzij slimme projectie. De cast bestaat uit een handvol namen uit de theaterwereld van de Randstad, plus tientallen lokale talenten. En de muziek is geschreven door de wel bekende regiogenoot Tim Knol. Kaarten zijn te koop vanaf €39,50, eventueel uit te breiden met een live cooking theaterdiner vooraf op het terrein. Zie de website van De Ontdeckingh voor meer informatie en kaartverkoop.

voc replica halve maenTer gelegenheid van De Ontdeckingh ligt VOC replica De Halve Maen uit Hoorn tijdelijk in Enkhuizen bij het Landje van Top. Jammer dat het in september allemaal weer voorbij is? In oktober viert Enkhuizen de VOC maand met lezingen, rondleidingen en nog eens bezoek van De Halve Maen! Hou onze agenda in de gaten.

 

OER – Blokker (Hoorn)

 

van 7 t/m 9 en van 14 t/m 16 september kun je naar de voorstelling OER bij Mak Blokweer in Blokker. De grote natuurtuin bij dit educatiecentrum is het podium voor een idealistisch verhaal over de strijd tussen mens en natuur. In het verhaal schakelen mythische natuurwezens een mens als een soort moderne profeet in om de mensen wakker te schudden om bewuster om te gaan met de natuur. Als hij hier niet in slaagt blijft er nog één oplossing over: de natuur grijpt dramatisch in om een nieuw begin te maken… Een artistiek kernteam heeft tientallen inwoners uit de regio weten te strikken als acteur, danser, muzikant, figurant. Kaarten reserveer je via de website van Meermak, voor €22,50 (kinderen onder 12 voor €16,50).

 

natuurspeeltuin mak blokweer

Mak Blokweer is een natuurtuin met educatief centrum, dat door omwonenden gerealiseerd is om de oprukkende bebouwing een halt toe te roepen. De uitgestrekte tuin en het centrum zijn vrij toegankelijk zodat iedereen ervan kan genieten. Na een recente verbouwing op de begane grond van het centrum bouwt Mak Blokweer aan een nieuwe programmering met themadiners, workshops en een experimentenlab waarin natuur en duurzaamheid centraal staan. Maar je kaan ook gewoon de kinderboerderij of natuurspeeltuin bezoeken, of heerlijk wandelen via de moestuin, schapenwei, vijver en het rietlandschap.

 

 

Victorie! – Alkmaar

Van 3 t/m 6 oktober, voorafgaand aan Alkmaars Ontzet, zie je Victorie! in Alkmaar. Het Waagplein vormt het decor van dit verhaal over de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje komt weer tot leven en brengt dit keer spanning, actie en veel humor. Naast een kleine kern van professionele acteurs staat “een leger van figuranten” uit lokale verenigingen en inwoners. Tickets kosten €20. Voor €5 korting boek je de tryout op woensdagavond 3 oktober. Voor €35 koop je een ticket met aansluitend een traditionele zuurkoolmaaltijd in een van de restaurants aan het plein. Karavaan is de drijvende kracht achter deze productie, met tonnen ervaring in locatietheater boven het Noordzeekanaal. Kijk op de website van Karavaan voor meer informatie over Victorie!, maar vooral ook hun andere programma’s en festivals in de regio.

Op 8 oktober viert Alkmaar het ontzet van de Tachtigjarige Oorlog, dan is het een groot feest in de hele binnenstad.

 

Opening Cultureel Seizoen

Wil je weten wat er verder het komend jaar te beleven is aan theater, dans, muziek en andere kunst en cultuur? EInd augustus, begin september barst het seizoen weer los, met cultuurmarkten waar het aanbod gepresenteerd wordt inclusief voorproefjes. Bijvoorbeeld het culturele weekend in Hoorn in het eerste weekend van september. Zie ons filmpje van vorig jaar voor een impressie: