Selecteer een pagina

Bier staat centraal in onze Oktober Special: brouwers, feestjes en onze eigen top 3 van bier in West-Friesland. Waar moet je zijn voor bier deze maand?

De herfst valt en het bokbier rolt weer van de tap. Als toerist wil je streekprodukten uitproberen en verdiep je je in lokale tradities. Dan zit je als bierliefhebber gebeiteld in West-Friesland, want hier houden we wel van een paar glaasjes.

Westfries bier: 10 brouwers
Bieregezellige feestjes
  • Bokkentoer
    Bokkentoer Medemblik op 8 oktober is met 23 deelnemende horecazaken een van de grootste bokkentoeren in Noord-Holland. Je hoeft niet zwalkend over straat want de organisatie heeft aan vervoer gedacht: stap op de paardentram, de polderschuit of het elektrische Citytourbusje en laat je van deur tot deur brengen. Kom je van buiten Medemblik? Laat de auto lekker staan en stap op de stoomtram bij station Hoorn, Wognum, Twisk of Opperdoes. Goed geregeld!
  • In Schagen is de bokkentoer op 29 oktober geconcentreerd op het plein, lekker makkelijk.
  • Oktoberfesten
    Oktoberfesten rukken op in Nederland en daar weet West-Friesland ook wel raad mee. Dus hoezo München als je terecht kan in Lutjebroek, Hoogkarspel of Langedijk
  • Proeverijen
    Er zijn heel wat speciaalbiercafés die deze maand proeverijen organiseren, zoals in Hoorn alleen al: De Klinker , Wout’s Beer House, De Beiaard
Een paar bijzondere westfriese biertjes uitgelicht

Platte Thijs Westfries bier

1.

Platte Thijs Dit bier wordt gebrouwen buiten West-Friesland in de Muifelbrouwerij, maar in opdracht van Slijterij ’t Fust en Het Huis Verloren in Hoorn. Dit bier heeft niet alleen volop smaak, maar ademt ook nog eens Westfriese geschiedenis. De naam van het bier komt namelijk van de legendarische Pater Thijs, ook wel de Robin Hood van Nederland genoemd. Op een dag wordt zijn neus er met een zwaard afgeslagen tijdens zijn arrestatie en gaat hij voortaan door het leven als Platte Thijs. Dat zie je terug op het bierlabel. Zijn gedenksteen vind je trouwens nog in het Westfries Museum. Je drinkt het op fles bij De Klinker in Hoorn.

 

BrouwVrouw Westfries bier

Alle 6 tinten bier van BrouwVrouw Je proeft ze natuurlijk bij haar ‘thuis’ in Het Ankertje in Enkhuizen! Daar lees je op de menukaart ook volop geschiedenis bij de namen van elk bier, zoals Black Enkertje en het verhaal achter de zwarte ankers op de historische Drom waar je op uitkijkt vanaf het Ankertje… 

 

Skeetje Westfries bier

Skeetje van De Natte Cel Skeetje betekent niet scheetje, maar schatje in het Westfries. Dat zegt trouwens niks over de afdronk, want die is te stevig om schattig te zijn. Wij kennen geen kroeg waar deze standaard geserveerd wordt, maar je koopt het bijvoorbeeld bij de lokale Mitra.

 

Wat is jouw favoriet? Proost!