Selecteer een pagina

Tijdens het Open Monumentenweekend kun je in en rond Hoorn en Enkhuizen en Medemblik wel zo’n 150 monumenten bezoeken. Dat lukt natuurlijk nooit in één weekend, en veel monumenten zijn alleen op zaterdag of zondag open. Keuzes, keuzes… wij helpen een handje:

Allereerste tip: Hoorn doet vooral mee op 8 september, dus bewaar Enkhuizen voor 9 september

8 september: monumenten in Hoorn

 • Woon een bruiloft bij. In de romantisch aangeklede Hervormde Kerk van Zwaag kunnen vooraf aangemelde mensen trouwen voor een dag. De gekste combinaties van alle leeftijden komen in stijl voorbij tijdens korte ceremonies.
 • In het St. Jozefhuis in Hoorn verwacht je elk moment dat de kaapvaarders weer binnen komen lopen. De kamers ademen een en al historie met scheepsmodellen en een heerlijk behangetje.
 • Maak een korte pelgrimstocht naar de Lourdeskapel in Zwaag. Deze exacte kopie van het origineel aan de Santiago de Compostella staat op de plek waar een heuse Mariaverschijning zou hebben plaatsgevonden. De kapel is beperkt open, dit is je kans om binnen te kijken.
 • Vaar mee op wrakkensafari vanuit Hoorn met archeologisch onderzoeksschip Hessel Snoek. Langs de kust van het Markermeer liggen tientallen oude scheepswrakken op de bodem. Archeologen brengen de wrakken in kaart met speciale apparatuur. Ze vertellen er graag over tijdens een heerlijke boottocht, mits het weer uitvaren toelaat. De boot vertrekt ieder heel uur tussen 11:00-16:00 vanaf de steiger bij Brasserie Oostereiland. Zie p. 53 van de speciale gids voor Open Monumentendag van de gemeente Hoorn.
 • Beklim de toren van de Grote Kerk (zie p. 13) voor een geweldig uitzicht over Hoorn en omgeving. Onderweg naar boven ko
  m je langs het indrukwekkende carillon.

9 september: monumenten in Enkhuizen

 • De Waag en Chirurgijnskamer vind je in een prachtig bewaard gebleven pand uit de vroege Renaissance. Je vindt er het originele weegmechanisme van de waag. Ook was hier het chirurgijnsgilde gevestigd, inclusief collegezaal. Je vindt er nog het ‘zweetkamertje’ waar examenkandidaten moesten wachten om hun werk te verdedigen.
 • De Librije is de enige 17e eeuwse stadsbibliotheek van Nederland die nog bestaat op de oorspronkelijke locatie en staat vol historisch materiaal.
 • De Stadsgevangenis staat verdekt opgesteld achter het stadhuis, maar is een juweeltje dat niet onopgemerkt mag blijven. Je moet wel stevig in je schoenen staan voor een bezoek want geen enkele muur, vloer of plafond is recht. De trappetjes worden naar boven toe steeds smaller en steiler. En er staan nog herinneringen aan de martelingen die gevangenen er ondergingen. Je vindt er ook een expositie van gescande 17e eeuwse wereldkaarten van Frederick de Wit, een van de beroemdste cartografen in die tijd.
 • Maak een rondvaart door de idyllische Boerenhoek. De boot vertrekt elk hele uur van 12:00 tot 16:00 uur. Wel eerst een kaartje regelen (€4) bij informatiepunt Cortshuis aan de Westerstraat 158.
 • Bezoek het Spuihuisje, waar vroeger de sluiswachter de toegang bepaalde tot de binnenhaven. Tegenwoordig vind je hier het flessenscheepjesmuseum en dit weekend krijg je 50% korting op toegang (gratis met museumkaart).

Impressie Open Monumentendag Hoorn 2017

Vorig jaar bezochten wij Open Monumentendag in Hoorn, zie deze video impressie: