Selecteer een pagina
Kwartet! 4x heilige Maria in West-Friesland

Kwartet! 4x heilige Maria in West-Friesland

West-Friesland kent vier bijzondere verhalen rond Maria beelden en wonderlijke gebeurtenissen. Drie Maria’s wonen nu samen in de kelder van het Westfries Museum. De vierde Maria staat in een exacte kopie van de Lourdeskapel, in Zwaag.

Maria’s van West-Friesland

Van links naar rechts:

Maria van Mijzen / Maria van De Goorn

Ten zuiden van Ursem ligt de Mijzenpolder. Zo tussen 1400 en 1700 lag hier het dorpje Mijzen met een Mariakapel, eigendom van de abdij van Egmond. De kapel is een van de 105 bedevaartsplekken op de lijst van Meertens Instituut. Maar Mijzen hield de voeten niet droog en het dorp liep leeg. De inwoners brachten het Mariabeeld van Mijzen daarom onder in De Goorn. Het bedevaartsoort was met name in trek bij graven en gravinnen. De kleine kapel was belangrijk: ondanks de leegloop werd ze goed onderhouden. Bovendien droeg de kleine kapel dezelfde bedragen af aan Egmond als de veel grotere parochies van Alkmaar en Heiloo. De Maria van Keins verdween in de tijd van de beeldenstorm en dook pas in 1992 weer op, toen parochianen uit De Goorn haar in bruikleen aanboden bij het Westfries Museum.
[bron: Meertens Instituut]

Maria van Hoorn / Het mirakel van Hoorn

In de 15e eeuw zag een echtpaar een Lieve Vrouwebeeld zweven boven de plek waar nu de Noorderkerk staat. Ze verzochten het echtpaar dat op de plek woonde om plek te maken voor een kerk op deze plek. Meneer weigerde en stierf korte tijd later aan de pest. Zijn weduwe hoefde niet langer na te denken en er werd een kleine kerk gebouwd. In diezelfde tijd meerde een schipper aan die een mariabeeld naar Friesland moest brengen. Hij kwam echter niet verder: het slechte weer dwong hem keer op keer terug naar de haven. Het beeld bleek gelijk te zijn aan wat het echtpaar had zien zweven en zo werd het beeld van de schipper gekocht en in het kerkje geplaatst. Tijdens de beeldenstorm sloeg iemand een bijl in de voet van het beeld. De bijl kwam muurvast te zitten en de mannen dropen af. In 2007 dook het Maria beeld op bij een veiling en werd ze veilig gesteld in de collectie van het Westfries Museum.
[bron: Vereniging Oud Hoorn]

Maria van Keins

Begin 16e eeuw spoelde er een mariabeeld aan in Keins vlakbij Schagen, dat toen nog aan zee lag. Het beeld werd daar in een huis bewaard, maar trok zoveel belangstelling dat er al snel een kapel voor gebouwd werd. Er vonden wonderbaarlijke genezingen plaats. Het kerkje sneuvelde in de naweeën van de beeldenstorm en het beeld verdween, maar de plek bleef aantrekkkingskracht houden als bedevaartsoord. Een nieuw kerkje werd gebouwd in 1954 en trekt nog altijd veel (spirituele) bezoekers. Het Mariabeeld van Keins dook in 1997 plotseling weer op en staat nu in het Westfries Museum.
[bron: Geheugen van Schagen]

Maria in Zwaag / Lourdeskapel

In Zwaag staat een van de oudste Lourdeskapellen van Nederland. De toenmalige pastoor was zo onder de indruk van zijn bezoek aan Lourdes dat hij een exacte kopie wilde laten bouwen. Hij had het Mariabeeld alvast gekocht. Hij kreeg pas toestemming voor de bouw nadat een blind meisje dat bij het Mariabeeld had gebeden op wonderbaarlijke wijze genas. De Lourdeskapel is beperkt open: op zondagochtenden tijdens vieringen. Op Monumentendag kun je de kapel ook bezoeken. [bron: Vereniging Oud Hoorn]